TopParken

De geschiedenis van Landgoed de Scheleberg

De rijke geschiedenis van Landgoed de Scheleberg

Van 1932 tot heden

Vandaag de dag staat Landgoed de Scheleberg bekend als een prachtig vakantiepark midden op de Veluwe. Het park dankt zijn naam aan de gelijknamige heuvel ten oosten van Lunteren welke ruim 40 meter hoog is. Het sprookjesachtige landgoed kent een interessante en roerige geschiedenis en was ooit onderdeel van het natuurgebied het Wekeromse Zand.

Landgoed de Scheleberg
 

1932 - 1933 De bouw van het jeugdkamp

In 1932 werd het landgoed gekocht door de Algemene Bond van Handels- en Kantoorbedienden met de intentie om hier een vakantiecomplex te bouwen voor hun jeugdleden. Door de economische crisis van de jaren '30 was de werkloosheid hoog en besloten het Ministerie van Sociale Zaken en de vakbond samen een werkloosheidsproject op te zetten. Het complex werd gebouwd door jonge werkloze bouwvakkers in ruil voor kost, inwoning en 1,25 gulden zakgeld per week. Iedere 6 weken werd de groep bouwvakkers vervangen voor een nieuwe groep en er werd hard doorgewerkt. Het complex was binnen een jaar klaar voor 400 kinderen om vakantie te vieren.

scheleberg
 
scheleberg

1940-1945 De Tweede Wereldoorlog

De bond heeft slechts 7 jaar (1933-1940) gebruik kunnen maken van het vakantiecomplex, door de aanvang van de oorlog in 1940 werd het complex gesloten. Twee jaar later in 1942 werd het complex in gebruik genomen door de NSB. Zij vestigde hier de Nationaal Socialistische Vormingsschool. Een opleidingsinstituut waar onder andere NSB-burgemeesters onderwezen werden over het gedachtegoed van het nationaal socialisme. De openingsspeech luidde als volgt 'Een nieuw volk, een nieuwe cultuur’.

1945-2004 Na de oorlog

Na de bevrijding is het kamphuis tijdelijk bezet door de Canadezen en daarna teruggegeven aan de vakbond. De jeugdbeweging van de bond hield op te bestaan en vanaf de jaren '60 begon het individueel kamperen op het landgoed. Het ging goed met het steeds populairder wordende park en in 1984 werd de Scheleberg zelfs uitgebreid met een hotel, conferentieoord en een restaurant.

2004 - heden De start van TopParken

In 2004 verkocht de vakbond Landgoed de Scheleberg aan Janus Bergervoet. Landgoed de Scheleberg werd een van de eerste vakantieparken van TopParken. Hier is tegenwoordig nog altijd het hoofdkantoor gevestigd van het familiebedrijf. Het vakantiepark heeft een sprookjesachtige uitstraling dankzij een statige oprijlaan en bosrijke omgeving. Ook beschikt het vakantiepark over diverse faciliteiten zoals een buitenzwembad met ligweide, een voet- en volleybalveld en een restaurant. De slaapzalen van het vroegere jeugdkamp zijn inmiddels vervangen door comfortabele chalets en luxe villa's met eigen wellness. 

Wilt u genieten van een heerlijke vakantie in de prachtige omgeving van de Veluwe? Bekijk dan de prijzen en beschikbaarheid van dit historierijke vakantiepark.

 

Bekijk ook onze andere blogs: