TopParken
Fietsroutes Limburg

8x prachtige fietsroutes door de glooiende heuvels van Zuid-Limburg

Mooiste fietsroutes in Zuid-Limburg

Nederland vlak en eentonig? Niet in het prachtige Zuid-Limburg. Hier vindt u glooiende landschappen, adembenemende vergezichten en uitdagende fietsroutes voor iedere fietsliefhebber. Of u nu op zoek bent naar een route langs culturele hoogtepunten of juist naar een uitdagende route samen met uw wielerfanaten, een vakantiepark in Zuid-Limburg biedt u de ideale uitvalsbasis om het afwisselende landschap per fiets te ontdekken. Inspiratie nodig? Wij zetten de 8 mooiste fietsroutes van Zuid-Limburg voor u op een rij.

Vakantie Limburg

Route 1 - Kastelenroute - Valkenburg aan de Geul (48 km)

Deze speciale kastelenroute leidt u door de gemeente Valkenburg aan de Geul. Hier vindt u het echte authentieke Zuid-Limburg. Onderweg passeert u prachtige kastelen, gezellige dorpjes en weidse akkers. De soms steile beklimming is de inspanning meer dan waard. In deze prachtige regio vindt u Résidence Valkenburg, centraal gelegen in het Geuldal. U kunt hier overnachten midden in het Limburgse landschap. Een perfecte uitvalsbasis voor uw fietsvakantie in Limburg!

Route 2 - Wielrenroute - Amstel Gold Race (77 km)

De Amstel Gold Race is de enige Nederlandse wielerklassieker en wordt jaarlijks gehouden in de Zuid-Limburgse hellingen. Met deze wielrenroute pakt u een deel van dit parcours mee over een lengte van ruim 77 kilometer. De tocht is een pittige uitdaging voor de ervaren wielrenner met verschillende steile hellingen. Onderweg geniet u van de prachtige natuur, vergezichten en leuke plaatsjes als Gulpen, waar u even kunt stoppen voor een pauze op een van de terrassen.

Route 3 - Fietsroute - Hartje Heuvelland Gulpen-Wittem (56 km)

Deze fietsroute is er een met steile beklimmingen en scherpe afdalingen en is uitermate geschikt voor wie een uitdaging niet uit de weg gaat. In ruil voor de vele beklimmingen krijgt u een aantal iconische plaatjes van Zuid-Limburg te zien. Zoals het bergdorpje Vijlen, Simpelveld en het Limburgse wijngoed Fromberg (met landwinkel). Ook geniet u van beeldschone panorama's en kleurrijke boomgaarden.

Vakantiehuis Limburg

Route 4 - Fietsroute - Drie Grenzen Route (37 km)

In één middag vanuit Nederland naar Duitsland én België fietsen, dat kan alleen maar in Zuid-Limburg. Met deze fietsroute maakt u kennis met alle drie de landen. Onderweg vindt u talloze terrasjes omringd met mooie natuur. Een bezoek aan het Drielandenpunt kan uiteraard niet uitblijven, u kunt hier het gehele jaar naar toe. Op en rondom het Drielandenpunt zijn verschillende activiteiten te ondernemen. 

Route 5 - Wielrenroute - Architectuur in Limburg (68 km)

Ontdek met deze wielrenroute diverse hoogtepunten van de Limburgse architectuur uit de 12e tot 20e eeuw. Zo passeert u onderweg de Reus van Schimmert. Deze 38 meter hoge watertoren van Schimmert, naar hand van architect Jos Wielders, dateert uit 1927. Wielders liet zich bij het ontwerp inspireren door de architectuur van de Amsterdamse School. Andere hoogtepunten tijdens de route zijn onder andere het Hedge House bij kasteel Wijlre van Arets en de kasteeltuinen van Oud-Valkenburg. Dit alles maakt het tot een van de mooiste fietsroutes in Limburg

Route 6 - Fietsroute - Rondom Margraten (41 km)

Deze fietsroute brengt u naar de omgeving van Margraten. Onderweg geniet u van een prachtig uitzicht over Maastricht en het Maasdal. Het gebied kent een rijke schoonheid en is beroemd om zijn bier, wijngaarden en oude bossen. U komt onderweg ook de dikste moerascypres van Nederland tegen. Tip: stop onderweg bij de Amerikaanse Begraafplaats Margraten. Dit is de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland. Op deze plaats worden de omgekomen Amerikaanse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Vakantiepark Maastricht

Route 7 - Wielrenroute - Biologische fietsroute Gulpen (66 km)

Een fietsroute in Limburg voor het trainen van de kuiten. Deze wielrenroute brengt u naar diverse culinaire hoogtepunten. Onderweg komt u twee wijngaarden tegen: St. Martinus en Fromberg. Hier vindt u de lekkerste wijnen om mee naar huis te nemen. Bij Hoeve de Corisberg vindt u bovendien heerlijke biologische producten. Vergeet ook niet om de echte Limburgse stroop te proberen bij de Wingbergerhoeve. Met deze route proeft u van al het culinairs dat Zuid-Limburg u te bieden heeft.

Route 8 - Fietsroute - Watermolenroute Zuid-Limburg (55 km)

Ontdek met de Watermolenroute Zuid-Limburg de vele watergedreven molens van het gebied. De route start vanuit Valkenburg en voert u langs molens als de Schaloensmolen, Neubourgermolen en de Groenendaalse Molen. Onderweg pauzeert u langs de rivier de Geul met uitzicht over de Wingbergermolen in Epen. De route eindigt weer in Valkenburg.

Vakantiepark Zuid-Limburg

En, voor welke fietsroute in Zuid-Limburg kiest u?

Iedere route kent haar eigen charmes en is geschikt voor verschillende typen fietsers. Als actieve wielrenner kiest u natuurlijk het liefst voor de uitdagende routes met zoveel mogelijk hellingen. De kortere routes zijn daarentegen meer geschikt voor een ontspannen fietsdag. Tip: combineer meerdere routes en ga voor een fietsvakantie in Limburg. Boek in dit geval een vakantiehuis in Zuid-Limburg bij TopParken, zodat u op een ontspannen manier kunt overnachten vlak bij de mooiste fietsroutes.

 

Bekijk ook onze andere blogs: