TopParken
 10x bijzondere en verborgen parels in Nederland

10x bijzondere en verborgen parels in Nederland

De onondekte plekken in Nederland die je niet mag missen

Wij geven je 10 tips voor jouw volgende uitje of weekendje weg in Nederland!

Amsterdam, Scheveningen, Noordwijk aan Zee, de Waddeneilanden… Dit zijn veelbezochte plekken in Nederland waar jij misschien al eens bent geweest. En dat is niet gek, want Nederland staat bekend om zijn charmante grachten, historische steden en waterrijke landschappen. Vaak kiezen we toeristische plekken uit voor een dagje, of misschien wel een weekendje weg. Toch zijn er nog talloze verborgen plekken die vaak over het hoofd worden gezien. Ontdek in deze blog 10 minder bekende Nederlandse plaatsen die absoluut een bezoekje waard zijn.

Een blog van parkvakanties.nl in samenwerking met TopParken

Lage Vuursche

Lage Vuursche is een charmant en pittoresk dorpje gelegen in de provincie Utrecht, omgeven door weelderige bossen en koninklijke landschappen. Lage Vuursche staat bekend om zijn rustige en idyllische sfeer, waardoor het een geliefde bestemming is. Het dorp staat voornamelijk bekend om Kasteel Drakensteyn, de voormalige residentie van Prinses Beatrix. Het kasteel, omringd door uitgestrekte tuinen, draagt bij aan de koninklijke uitstraling van Lage Vuursche. In de omliggende bossen en natuurgebieden kun je heerlijk wandelen en fietsen en in het dorpje zelf kun je terecht in een van de theehuizen en pannenkoekenhuizen om even op te laden. Zin in een sportief uitje? Bezoek dan de midgetgolftuinen met de mooiste midgetgolfbanen van Europa. Die vind je gewoon in ons eigen land! Maak jouw bezoek aan Lage Vuursche compleet en overnacht in een luxe vakantiehuisje midden in de natuur.

 
Residence Lage Vuursche omgeving

© VVV Op de Heuvelrug

Thorn

Thorn, gelegen in Noord-Limburg, staat ook wel bekend als “Het witte stadje”. Dit komt omdat dit pittoreske plaatsje bekend staat om zijn vele karakteristieke, witgeschilderde huizen en smalle straatjes. Deze opvallende architectuur draagt bij aan de unieke sfeer en uitstraling van Thorn. In Thorn is dan ook genoeg te doen tijdens een weekendje, of een paar dagen weg: slenter door het witte stadje, proef de wijnen van Thorn of fiets langs de Maas en het Limburgse landschap. Door de smalle straten met keien en de witgekalkte huizen krijg je stiekem een beetje dat mediterraanse sfeertje, al helemaal met zon en een blauwe lucht: alsof je in een Grieks of Spaans stadje loopt!

Omgeving Limburg Thorn

© VVV Thorn

Valkenburg

Groene heuvels, een kabelbaan en een rodelbaan: 3 woorden die je waarschijnlijk meteen doet denken aan een vakantie in Oostenrijk. Maar wat als we zeggen dat we dit ook in ons eigen kikkerlandje hebben? Tussen mosgroene heuvels, midden in het prachtige heuvellandschap van Zuid-Limburg, vind je Valkenburg. Als je van plan bent om Valkenburg te bezoeken, dan is het aan te raden om een weekend of langer te gaan, want er is voor jong en oud zoveel te beleven in deze omgeving. Overnacht bijvoorbeeld op Résidence Valkenburg en ontdek alles wat deze mergelstad te bieden heeft, van grotten en kunst en cultuur tot boetiekjes, restaurantjes en bezienswaardigheden. Tip: ook als je meer van Limburg wilt zien, zoals Thorn, is Résidence Valkenburg de perfecte uitvalsbasis!

 
Residence Valkenburg

Utrechtse Heuvelrug

Net buiten de Randstad ligt de Utrechtse Heuvelrug. In Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug fiets of wandel je langs rivieren, eeuwenoude bossen, zandverstuivingen en heidevelden. Niet zo fan van de natuur? Ook dan kun je jezelf uren vermaken op de Heuvelrug. Bezoek talloze kastelen en buitenplaatsen, zoals Paleis Soestdijk, Kasteel Amerongen en Slot Zeist. Ontdek alles over de Nederlandse geschiedenis bij de Pyramide van Austerlitz en het Nationaal Militair Museum. Te veel activiteiten voor één dag? Blijf slapen op Résidence Lage Vuursche, om de volgende dag met nieuwe energie de Utrechtse Heuvelrug te kunnen ontdekken.

 
Omgeving Utrechtse Heuvelrug

© VVV Op de Heuvelrug

De Rijp

De Rijp is een historisch stadje, gelegen op een voormalig eiland in de provincie Noord-Holland. Op deze ‘verborgen locatie’ vind je rust, ruimte, natuur, monumenten, leuke musea en gezellige cafés. De Rijp staat bekend om zijn bewaard gebleven historische karakter en biedt een kijkje in het verleden van Nederland. Tijdens je bezoek kom je langs typische Zaanse huisjes en verschillende rijksmonumenten. De Rijp kun je ook vanaf het water ontdekken: ga mee met een rondvaart, vaar door de smalle sloten en meertjes van de Eilandspolder of waag een ritje op een sup. Maak je quality time in Noord-Holland nog specialer door te overnachten in een vakantiehuis omringd door water. Park Westerkogge is gelegen nabij De Rijp, het Markermeer en Hoorn; de ideale locatie voor zowel een ontspannen, als een actief weekendje weg.

 
De Rijp Park Westerkogge

Middelpunt van Nederland

Wist je dat het geografische middelpunt van Nederland in het Gelderse Lunteren ligt? Je herkent het middelpunt aan een zwerfkei, die precies in het midden van Nederland ligt. Het gebied rondom de steen, de Goudsberg, heeft veel leuks te bieden voor een dagje, of weekendje weg: wandel door de bossen van het Luntersche Buurtbosch of geniet gewoon even van het mooie uitzicht op de Gelderse Vallei. Of, maak een selfie bij de beroemde zwerfkei en houd het thuisfront op de hoogte vanaf het midden van Nederland! Wil je kunnen zeggen dat je hebt geslapen nabij het middelpunt van Nederland? Zelfs dat is mogelijk! In de buurt van dit middelpunt vind je Landgoed de Scheleberg, een prachtig vakantiepark voor jong en oud. Boek een luxe vakantiehuis om heerlijk tot rust te komen op de Veluwe.

 
Middelpunt van Nederland Landgoed de Scheleberg

De IJzeren man

De IJzeren man is dé plek waar plezier, horeca en avontuur samenkomen in het gezellige Brabant. De IJzeren man is een recreatieplas gelegen in Vught en biedt activiteiten voor het hele jaar door. In de zomer is deze recreatieplas perfect voor strand- en waterplezier. Huur een waterfiets, lounge op een strandbedje of bestel verkoelende drankjes bij het Strandhuys. Ook de kleinsten vermaken zich uren met diverse wateractiviteiten en een grote speeltuin. In het strandbad vind je een tal van speeltoestellen, waterglijbanen en duikplatformen. Gegarandeerd waterpret voor jong en oud! Zelfs met minder weer is er genoeg te doen bij de IJzeren man: denk aan een strandwandeling, maar ook volledig verzorgde groepsuitjes in het klimbos, of gewoon heerlijk borrelen in het familierestaurant. Na een drukke dag vol activiteiten wil je het liefst zo snel mogelijk douchen en klaarmaken voor de volgende dag: dat kan bij het nabijgelegen vakantiepark Résidence de Leuvert!

 
De Ijzeren Man - Résidence de Leuvert

Ginkelse Heide

De Ginkelse Heide is een prachtig natuurgebied in Ede. Hier kun je je het hele jaar wel vermaken: wandelen, mountainbiken, paardrijden en misschien wel de Big Five van de Veluwe spotten. Wist je dat de Ginkelse Heide het leefgebied is voor vele edelherten, wilde zwijnen, schapen en reeën? Behalve een bijzonder natuurgebied is deze heide ook een historische locatie. Tijdens de Operation Market Garden in de Tweede Wereldoorlog landden honderden geallieerde parachutisten op de Ginkelse Heide. Dit wordt ieder jaar herdacht en nagespeeld tijdens de Airborne-herdenking. Indrukwekkend! De heide is van half augustus tot half september op zijn mooist: dan staat de Ginkelse Heide in bloei en kleuren de struiken paars. Het ideale moment om een aantal dagen te overnachten op Bospark Ede of Recreatiepark ‘t Gelloo. Deze twee vakantieparken vormen het hele jaar door de ideale uitvalsbasis voor een wandel- of fietsvakantie op de Veluwe.

 
E-choppers Ginkelse Heide - Landgoed de Scheleberg
 

Bredevoort

Bredevoort, ook wel bekend als de Boekenstad, is een historisch vestingstadje in de Achterhoek. In dit charmante en levendige stadje is een overvloed aan tweedehands boekenwinkels, ideaal als je dus een echte boekenliefhebber bent! Daarnaast is Bredevoort een prachtige stad waar je door eeuwenoude straatjes, de oude stadsgracht en het prachtige vestingpark wandelt. Bredevoort heeft voor ieder wat wils, of je nu komt voor de historische pracht, de boekenmarkt of om gewoon even te genieten van de gastvrije sfeer. Ook voor kunst- en cultuurliefhebbers is er genoeg te doen: bezoek verschillende kunstateliers, de Koppelkerk of diverse concerten die worden georganiseerd. Meer zien van de Achterhoek? Boek dan een vakantiehuis of recreatievilla op Résidence Lichtenvoorde, eventueel met een eigen wellnessfaciliteiten of zelfs een privé zwembad voor extra luxe.

 
Bredevoort | Residence Lichtenvoorde

© Hip en stijl fotografie

Radio Kootwijk

Radio Kootwijk, een monumentaal zendgebouw, is gelegen in een beschermd natuurgebied in het hart van de Veluwe. Het is vooral bekend vanwege het voormalige zenderpark, dat in het begin van de 20e eeuw werd gebouwd voor draadloze communicatie met Nederlands-Indië. Het gebied rondom Radio Kootwijk kenmerkt zich door stilte en ruimte, want dit was nodig voor ongestoorde verbindingen en vrije ontwikkeling van de natuur. Daarom vind je rondom dit meesterwerk een verscheidenheid aan flora en fauna en is het een van de meest waardevolle natuurgebieden in Europa. In en rond Radio Kootwijk zijn het hele jaar door een tal van activiteiten met een gids, maar je kunt het gebouw ook zelfstandig bezoeken. Wandel door de indrukwekkende gangen, bewonder architectonische details en leer meer over de rol die Radio Kootwijk speelde in de wereld van draadloze communicatie. Ontdek Radio Kootwijk en het natuurgebied vanaf Recreatiepark Beekbergen en Resort Veluwe, beide zo’n 20 minuten rijden vanaf het zendgebouw.

 
 
Radio Kootwijk | TopParken

Overnachten op of nabij deze unieke locaties

Ben je benieuwd naar een, of misschien wel meer, van deze verborgen pareltjes in Nederland? Kom dan overnachten op één van de TopParken vakantieparken in de buurt. Geniet van comfortabele vakantiehuizen, gelegen op unieke locaties door heel Nederland. Daarnaast bieden onze vakantieparken faciliteiten zoals binnen- en buitenzwembaden, speeltuinen, restaurants, sportvelden en gamerooms. Samen maken we waardevolle vakantieherinneringen.

 

Bekijk ook ⤵