Bij TopParken zetten we ons elke dag in om de perfecte balans te vinden tussen mens, natuur en milieu. Zowel op onze vakantieparken, als vanuit het hoofdkantoor. Zo zijn onze vakantieparken erop gericht om de natuur zo min mogelijk tot last te zijn. We werken daarbij continu aan het verminderen van de milieubelasting en het vergroten van het duurzame karakter van ons bedrijf. Duurzaamheid is terug te vinden in al onze bedrijfsprocessen, diensten en producten.

We leveren daarbij graag een positieve bijdrage aan de samenleving. Bijvoorbeeld door samen te werken met sociale werkplaatsen en het steunen van diverse goede doelen en lokale (sport)verenigingen.

Duurzaamheid op onze vakantieparken

Op onze vakantieparken is duurzaamheid terug te vinden in de processen, diensten en producten. Van duurzame vakantiewoningen volledig van het gas af, tot kleinere aanpassingen zoals de mogelijkheid tot het scheiden van afval, het gebruik van elektrische golfkarren en ons FairTrade beddengoed. Onze inzet en de mate van duurzaamheid in onze werkprocessen, diensten en producten is op een aantal van onze vakantieparken erkend door het Green Key keurmerk, en daar zijn we trots op. 

Green Key

Green Key is het grootste duurzaamheidskeurmerk voor de toeristische- en recreatieve branche in Nederland. Het keurmerk wordt aan organisaties toegekend die duurzaamheid belangrijk vinden en dit doorvoeren in al hun bedrijfsprocessen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort of kwaliteit. Hiermee is bevestigd dat we op onze onderstaande vakantieparken een stap verder gaan dan is vereist binnen de Nederlanse wet- en regelgeving.  


Green Key Goud

 • Parc de IJsselhoeve

Green Key Zilver

 • Recreatiepark Beekbergen
 • Park Westerkogge
 • Recreatiepark ‘t Gelloo
 • Résidence de Leuvert

Op al onze vakantieparken houden we ons uiteraard aan de Nederlandse wet- en regelgeving omtrent duurzaamheid.

Duurzame producten

Een aantal jaar geleden zijn we gestart met de bouw van duurzame vakantiewoningen. Deze vakantiewoning zijn gebouwd zonder aardgas om de CO2 uitstoot te verminderen en worden op een elektrische manier verwarmd, ook wel ‘electric woningen’ genoemd.

Samenwerkingen

Bij het aangaan van samenwerkingen speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Zo werken we onder andere samen met Blycolin, Hespera International en Jacob Douwe Egberts.

Blycolin

Blycolin levert linnen van topkwaliteit, dat 100% biologisch en Fairtrade wordt geproduceerd. Het linnengoed is voorzien van internationale labels als GOTS en het Fairtrade (Max Havelaar keurmerk). Een gedeelte van de collectie Pure Eco (badlakens, dekbedovertrekken en slopen) is gemaakt van katoen dat is verbouwd in het Chetna Organic & Fairtrade project. Binnen dit project wordt samengewerkt met klein- en micro boeren in de regio Maharashtra (India), om hun leefomstandigheden te verbeteren. Daarbij wordt er gewerkt aan het verduurzamen van de landbouw. Zo zet het project zich in voor duurzame projecten, processen én relaties.

Hierdoor bieden we niet alleen optimaal slaapcomfort, maar dragen we ook ons steentje bij aan een betere wereld voor mens, natuur en milieu.

Global Organic Textile Standard (GOTS)

Bij de productie van katoen worden veel chemische middelen gebruikt en water verbruikt. GOTS is dé wereldwijde standaard die er op toeziet dat bij de productie van katoen, mens en milieu centraal staan. Zo wordt er op katoenplantages met het GOTS keurmerk, katoen geproduceerd zonder het gebruik van giftige chemische bestrijdingsmiddelen. Het uitbannen van deze bestrijdingsmiddelen is van groot belang, gezien de grote schade die het gebruik toebrengt aan mens, natuur en milieu. Daarbij houdt GOTS het waterverbruik en de waterzuivering op de plantages en de fabrieken op een gezond, Nederlands peil.

Fairtrade (Max Havelaar keurmerk)

Het Max Havelaar Fairtrade Certified Cotton keurmerk bestrijdt oneerlijke handel in de katoenteelt. Dit doen zij door kleinschalige boerenorganisaties in ontwikkelingslanden een minimumprijs te geven en werk te garanderen. Bovendien ontvangen ze een premie bovenop deze prijs om hun gemeenschap vooruit te helpen met bijvoorbeeld trainingen, klinieken en verbeteringen door te voeren in het onderwijs, milieu en de infrastructuur. Een ander belangrijk onderdeel is dat het keurmerk boeren helpt om over te schakelen naar biologische landbouw, om ecologische en sociale problemen tegen te gaan en de landbouwpraktijk te verbeteren. Het Fairtrade Max Havelaar keurmerk focust zich daarbij op het bestrijde van kinderarbeid in de katoenteelt.             

Hespera International

Hespera International is leverancier van hoogwaardige matrassen aan de superjacht industrie, hotels en residenties. Met het concept Happy Nights bedienen ze ook de recreatieve markt. Binnen dit concept worden matrassen op een maatschappelijk verantwoorde manier geleverd, geproduceerd en teruggenomen. Daarbij wordt er, naar aanleiding van deze samenwerking, door TopParken per afgenomen matras geld gedoneerd aan een nationaal fonds. Dit fonds zal jaarlijks wijzigen.

Jacob Douwe Egberts

Jacob Douwe Egberts (JDE) levert de koffieapparaten voor in onze vakantiewoningen. In 2021 zijn al onze vakantiewoningen voorzien van een JDE koffiemachine voor het zetten van koffie en het verkrijgen van heet water. Waar er voorheen drie huishoudelijke apparaten aanwezig waren, is dat nu één koffieapparaat. Zo werken we samen aan een duurzame toekomst, bieden we betere kwaliteit koffie én bevorderen we het gebruiksgemak voor onze gasten.

Duurzaamheid vanuit het hoofdkantoor

Vanuit onze organisatie werken we continu aan het verduurzamen van onze processen, diensten en producten. Een greep uit wat we verder doen om stapje voor stapje naar een duurzame toekomst te werken:

 • Binnen ons inkoopproces richten we ons met name op goederen en diensten die duurzaam zijn en bij voorkeur voorzien zijn van een erkend milieu- en/of sociaal keurmerk.
 • Het digitaliseren van onze communicatie uitingen, zoals verblijfsinformatie en brochures.
 • Bij de recepties maken we gebruik van pinautomaten zonder bon.
 • Op een aantal van onze vakantieparken worden natuurlijke materialen gebruikt voor de bewegwijzering en speelgelegenheden.
 • Onze interne communicatie verloopt zoveel als mogelijk digitaal.
 • Als vervoermiddel op onze parken gebruiken we elektrische golfkarren.
 • De welkomstpakketten voor onze gasten worden op duurzaam papier gedrukt.
 • Het rekening houden met de natuurlijke omgeving bij de ontwikkeling en het onderhoud van onze vakantieparken.
 • Contact houden met de gemeente en overige betrokken bij het maken van ontwikkelingsplannen.

Maatschappelijke verantwoord ondenemen

Naast rekening te houden met mens, milieu en natuur, leveren we graag een positieve bijdrage aan de samenleving. Vanuit TopParken steunen we dan ook diverse goede doelen en verenigingen en werken we regelmatig samen met sociale werkplaatsen- en instanties.