TopParken

TopParken Tournament U14 groot succes!

TopParken Tournament U14 groot succes!

Vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni vond bij Voetbalvereniging Lunteren voor de 25e keer het internationale voetbaltoernooi TopParken Tournament U14 plaats. Een prestigieus toernooi met topploegen onder 14 jaar uit binnen- en buitenland, waaronder de kampioen van Nederland onder 14 FC Utrecht (Nederland), Standard Luik (België), Everton (Engeland), Sparta Praag (Tsjechië) en Randers FC (Denemarken).

Ondanks dat het al de 25e keer was dat dit prestigieuze toernooi georganiseerd werd was het voor het eerst dat er, op de thuisploeg vv Lunteren na, alleen maar Betaald Voetbal Organisaties (bvo’s) aanwezig waren. Dit deed het niveau van het gehele toernooi dan ook zichtbaar ten goede.

Voor het eerst sinds het ontstaan was het een meerdaase toernooi, 2 dagen topvoetbal! Aangezien alle teams van ver kwamen sliepen de deelnemers allemaal bij TopParken, 3 teams op Landgoed de Scheleberg en maarliefst 6 teams op Recreatiepark 't Gelloo (de overige teams sliepen in gastgezinnen of thuis).  ​Wij kregen veel complimenten van zowel de organisatie als de deelnemers over onze parken en accommodaties, leuk om te horen!

Als trotse hoofdsponsor van het toernooi waren wij uiteraard beide toernooidagen aanwezig. Lees hieronder een verslag van het TopParken Tournament U14.

Dag 1

Om 11.00 uur ging het TopParken Tournament van start, er werd gespeeld in 3 poules van 4 teams, elk team speelde dus 3 wedstrijden. De eerste 2 wedstrijden die gespeeld werden gingen tussen FC Utrecht en Randers FC (2-2) en tussen Club Brugge en vv Lunteren (3-0). Gevolgd door:

  • sc Heerenveen – Royal Antwerp (1-3)
  • Sparta Praag – Crystal Palace (1-1)
  • Vitesse – Standard Luik (0-0)
  • Fc Dordrecht – Everton (0-0)

Na een aantal wedstrijden was al duidelijk dat het niveau van het toernooi gigantisch hoog was. Dit resulteerde in mooie wedstrijden, de hele dag door. De eerste dag van het toernooi stond in het teken van de poulefase. De nummers 1 en 2 van elke poule speelden op dag 2 om de toernooiwinst, aangevuld met de twee beste nummers 3. De overige 4 teams speelden in de ‘verliezerspoule’ om plek 9 t/m 12.

Verrassend

Verrassend genoeg eindigden de twee Engelse ploegen, Crystal Palace en Everton, beide in de ‘verliezerspoule’. Door verschillende leden van de organisatie werden zij getipt als potentieel toernooiwinnaar. Ook FC Dordrecht en vv Lunteren belandden in de verliezerspoule, Randers FC en Sparta Praag eindigde als beste nummers 3 en bleven dus in de race om de titel.

Na een prachtige eerste toernooidag was het tijd voor een gezamelijk diner (maarliefst 450 man in totaal) en daarna werden alle deelnemers naar de 2 TopParken vervoerd.

(tekst gaat verder onder de foto's)

TopParken Tournament U14
 
TopParken Tournament U14
 
TopParken Tournament U14
 

Dag 2

De dag begon om 09.30 uur met 2 wedstrijden uit de verliezerspoule. De Engelse ploegen lieten gelijk zien dat ze eigenlijk niet thuis hoorde in de verliezerspoule, Everton won met 8-1 van vv Lunteren en Crystal Palace versloeg FC Dordrecht met 4-0. Everton versloeg uiteindelijk ook FC Dordrecht (3-0) en Crystal Palace (4-0) en eindigde op de 9e plek.

Ondertussen was ook de strijd om de felbegeerde titel begonnen. Na verschillende zinderende wedstrijden bereikte uiteindelijk FC Utrecht en Standard Luik de finale. FC Utrecht liet meerdere keren zien dat zij niet voor niets kampioen van Nederland zijn. Ze versloegen achtereenvolgens Vitesse (1-0) en Sparta Praag (3-0). Standard Luik liet echter zien dat FC Utrecht het toernooi niet zomaar ging winnen, zij versloegen sc Heerenveen met 3-0 en Royal Antwerp FC met 2-1. De strijd om de 3e en 4e plek ging gespeeld worden tussen Sparta Praag en Royal Antwerp FC, de Tsjechen pakten uiteindelijk het brons door een 3-0 overwinning.

De finale

Het moment waar iedereen naar uitkeek, de finale, FC Utrecht – Standard Luik. Al snel kwam Standard Luik op een 1-0 voorsprong door een penalty. Lang leek het erop dat dit ook de eindstand was, tot 1 minuut voor tijd. Een ge-wel-dige vrije trap van FC Utrecht eindigde schitterend in de bovenhoek, het mooiste doelpunt van het toernooi!

(tekst gaat verder onder de video)

 

Door deze fantastische goal moesten er penalty’s genomen worden. Standard Luik won de eerste penaltyserie, echter scoorde een wisselspeler een van de penalty’s en moest de hele serie overnieuw genomen worden. Opnieuw waren de Belgen de beste.

Winnaar TopParken Tournament 2019

Standard Luik

Beste speler en keeper

Elk jaar wordt er ook een prijs uitgereikt aan de beste speler en beste keeper van het toernooi. In het verleden zijn o.a. Vurnon Anita (Ajax) Youness Mokthar (PSV) en Pablo Rosario (PSV) al eens uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Dit jaar ging deze eer naar Club Brugge speler Kyriani Sabbe, maar er liepen nog zeker 10 andere spelers rond die deze prijs hadden verdiend. Nog nooit was het zo lastig om een winnaar te kiezen. Beste keeper van het toernooi was Tom Poitoux van Standard Luik.

Trotse hoofdsponsor

Het was een fantastisch toernooi met voetbal van het allerhoogste niveau. Wij zijn als TopParken blij en trots dat we de komende jaren nog sponsor mogen zijn van dit prachtige toernooi!

TopParken Tournament U14