De Big Five van de Veluwe


Wist je dat…
…je niet naar Afrika hoeft te reizen om de Big Five van de dieren te zien?

Ook op de Veluwe komt de Big Five namelijk voor, weliswaar geen leeuw of buffel, maar qua formaat komt de Big Five van de Veluwe aardig in de buurt.De Big Five van de Veluwe

Dan hebben we het natuurlijk over de Schotse hooglander, het edelhert, het wild zwijn, de ree en de vos. Sommigen spreken zelfs over een Big Six of Big Seven, ook de das en de moeflon zouden namelijk niet misstaan in dit rijtje.

Wanneer je in de vroege uurtjes een wandeling of fietstocht maakt door het afwisselende landschap van de Veluwe is de kans groot dat je een of meerdere van deze prachtige dieren in het echt tegenkomt. Op verschillende plekken op de Veluwe zijn speciale wildarena’s gemaakt waar de Big Five komt grazen of drinken.
's Avonds en 's nachts zijn de wilde dieren het meest actief. Een overnachting op de Veluwe is dus de meest ideale manier om de big five te ontmoeten.
Schotse Hooglander
Er leven zo’n 150 Schotse Hooglanders op de Veluwe en ze kunnen tot 800 kilo wegen. De kans om Schotse Hooglander te spotten is het grootst in de buurt van een beekje of plas.

Ree
Reeën leven meestal in kleine of grote groepen, de kans is dus groot dat je er niet 1, maar meerdere tegelijk spot.

Edelhert
Net als de ree, leven ook edelherten in groepen. Door het imposante gewei en de trotse houding worden ze ook wel de Koning van de Veluwe genoemd.

Wild zwijn
De aanwezigheid van een wild zwijn kun je herkennen aan plekken waar de grond helemaal omgewroet is. De kans dat je een wild zwijn spot is het grootst aan het begin van de avond.

Vos
De vos is een schuw dier en laat zich overdag zelden zien, de kans om een vos te spotten is het grootst in mei t/m juli.